TEKLİF AL
Güneş Enerjisi Sistemleri
Güneş Enerjisi Sistemleri
ELKASİSTEM

Güneş Enerjisi nedir?

Güneş enerjisi, temelde kaynağı Güneş olan parlak ışık ve ısıdır. Başka bir deyişle ışınım enerjisidir. Güneş ışınımının şiddeti yeryüzünde 0-1100 W/m2 değerleri arasında değişim gösterir. Bu enerjinin Dünyamıza ulaşan çok küçük bir bölümü bile, mevcut enerji tüketimimizden kat kat fazladır. Güneş enerjisinden günlük hayatta faydalanma konusundaki çalışmalar özellikle 1970'lerden sonra hızlanmış ve Güneş enerjisi temiz bir enerji kaynağı olarak kendini ispatlamıştır.

PV panelleri (fotovoltaik panel), bugün için yaklaşık %15’lik bir verime sahip. Bu nedenle, aynı bölgede bir Güneş paneli, 19 ile 56 W/m2 ya da günlük 0,45-1,35 kWh/m2 enerji sağlayabilir. Bugünkü %8 verimle çalışan teknoloji ile bile, uygun bölgelere yerleştirilecek Güneş panelleri sayesinde fosil yakıtlar, hidroelektrik vb. kaynaklara dayanan tüm santrallerin ürettiği elektrik enerjisinden daha fazlasını üretebiliriz.

Hava kirliliğinin neden olduğu küresel loşluk ise daha az miktarda güneş ışının yeryüzüne ulaşmasına neden olduğu için, Güneş enerjisinin geleceği ile ilgili az da olsa endişe yaratmaktadır. 1961-90 yılları arasını kapsayan bir araştırmada, aynı dönem içerisinde deniz seviyesine ulaşan ortalama Güneş ışını miktarında %4 azalma olduğu gözlendi.

Yaşamın devamlılığı için çeşitli fosil kaynakların eldesi ve kullanım süreci devam ederken gelişen teknoloji, artan nüfus ve sürdürülebilirlik üzerine yapılan çalışmalarda yeni, temiz ve güvenilir enerji kaynakları arayışı hızlandı. Tüm dünya ülkeleri yeni bir enerji yolu için kolları sıvadı. Bu bağlamda en uygun ve doğanın bize verdiği en güçlü enerji kaynağı olan güneş enerjisi günümüzde birbirinden farklı alanlarda karşımıza çıkmaya başladı.

Güneş Enerji Sistemleri Nedir?

Güneş enerji sistemleri; güneş ışınlarının ilgili paneller veya hücreleri tarafından toplanarak elektrik enerjisine dönüştürüldüğü sistemdir. Güneş enerji sistemleri uzun vadede cep dostu olan bir sistem olup kullanım ve kurulum açısından da oldukça kolaydır. Bu sistemlerde kullanılan güneş panellerinin (fotovoltaik paneller) yüzeyinde birçok enerji hücresi bulunur. Bu silikon materyalli hücrelerde elektrik akımı oluşturması amacıyla pozitif ve negatif olmak üzere iki katman bulunur. Güneşin ışınlarının bu hücreler tarafından emilmesi ile sürekli bir elektron akışı gerçekleşir ve bu olayın sonucunda elektrik üretimi sağlanmış olur.

Güneş enerji sistemleri On Grid ve Off Grid olmak üzere iki şekilde sınıflandırılır.

1. On Grid Sistemler (Şebeke Bağlantılı)

Güneş enerjisiyle üretilen elektriğin, üretildiği anda hiçbir ek birim (akü-batarya vb.) olmadan şebekeyi beslediği ve anında kullanıldığı sistemlerdir.

Burada kullanılan çift yönlü sayaçlar sayesinde şebekeden ne kadar tüketildiği ve şebekeye ne kadar verildiği gibi tüm veriler kaydedilip üretilen falza elektrik şebekeye satılabilir. Elektrik aboneliği olan herkes bu sistemleri kullanıp tasarruf edebilir. Kendi elektriğinizi çevre dostu yerli ve yenilenebilir enerji kaynağımız güneşten üretirken, karlı bir yatırıma da sahip olabilirsiniz.

Güneş Enerji Sistemlerinin Başlıca Kullanım Alanları Nelerdir?

  • Bağımsız evler,
  • Yazlıklar,
  • Çiftlikler,
  • TOKİ vb. toplu konutlar, 
  • Siteler ortak yaşam alanları,
  • Gündüz saatlerinde elektrik-enerji tüketimi fazla olan okullar, kamu binaları, otel, motel, tatil köyü, AVM, kapalı otopark, hastane, iş merkezi vb. yapılar,
  • OSB Organize Sanayi Bölgeleri,
  • Fabrika, atölye, endüstri vb. tesislerin çatıları,
  • Depolar,  lojistik merkezleri, soğuk hava depoları,
  • Market ve mağazalar,
  • Güneş enerjili otopark,
  • Elektrikli otomobil araç şarj istasyonları, 
  • Kırsal alan sulama, köy su pompaları.

2. Off Grid Akülü Sistem (Şebekesiz)

Şebekeden bağımsız sistem, ada sistemi ya da akülü sistem olarak adlandırılabilir. Sistemde temel olarak güneş paneli, şarj regülatörü, akü, tracker ve inverter gibi malzemeler kullanılır. Şebekenin bulunmadığı yerlerde en iyi çözüm doğru hesaplanmış bir off grid sistem kurulumu olur. Çiftlik, dağ evi, sinyalizasyon sistemi, otoyol tabelası, baz istasyonu gibi lokasyonlarda iletim hattının çekilmesi ciddi  bir maliyet oluşturacağından buralarda off grid sisteme sıkça rastlanır. Off grid sistemin en önemli avantajları;

Şebeke olmayan yerlerde en ekonomik çözüm,

Yakıt maliyeti yok,

Hızlı kurulum,

Sistemler enerji ihtiyacına göre artırılabilir.

Aşamalı kurulum yapıldığından esnek maliyetler.

Kurulum için herhangi bir belge veya izne gerek duyulmaz.

Sistem depolama mantığı ile çalıştığı için özellikle kış aylarında birkaç açık günden sonra depoladığı enerji ile havalar kapalı dahi olsa elektrik ihtiyacınızı karşılamaya devam eder.

Güneş Enerji Sistemleri Neden Önemlidir?

Güneş panelleri kurmak hem fosil yakıtlara bağımlılığı azaltır hem de elektrik faturalarından tasarruf etmeyi sağlar. Şirketinizin üretim operasyonlarına enerji sağlayabilecek kadar çok adetli güneş panelleri kurulduğu takdirde enerji faturasından tasarruf edebilirsiniz. İş yerlerinde ve fabrikalarda güneş panelleri kullanmak bu anlamda birçok fayda sağlamaktadır.


Güneş Enerji Sistemleri Şirketinize Ne Fayda Sağlar?

Günümüzde kullandığımız elektrik kaynaklarının çoğu, karbondioksit kaynaklı olarak doğaya zararlı atık çıkaran fosil yakıtlardır. Oysa güneş enerjisi, kirliliğe yol açmayan en temiz enerji kaynağıdır ve doğaya zarar vermez. Enerjisa güneş enerjisi dönüşümünü hızlı, etkin ve kolay bir şekilde gerçekleştirir. Elektrik giderlerinde tasarruf sağlar. Tüm dönüşüm yatırımlarını bizzat Enerjisa sağlar. Güneş panellerinin bakım maliyetleri düşük olduğundan şirketiniz uzun yıllar tasarruf eder. O halde güneş enerji sistemlerinin şirketinize sağlayacağı faydaları yakından inceleyelim.

Şirketiniz Güneş Enerjisi Kullanmaya Uygun mu?

İşletmenize güneş paneli kurmanın verimli olup olmayacağını çeşitli faktörler belirler. Bunlardan en önemlisi iş yerinizin bulunduğu bölgenin ne kadar güneş ışığı aldığıdır. İşletmenizin mevcut elektrik tüketimi ve çatınızın güneş panelleri kurmaya elverişli olup olmaması da önemlidir. Örneğin bazı tesislerin çatılarında kurulum kolay olabiliyorken, dik eğimli çatılarda güneş panellerinin kurulumu zorlaşabilir.

Kısaca güneş enerjisi dönüşümünde belirleyici olan faktörler aşağıdaki gibidir:

  • İşletmenin bulunduğu bölgenin güneş alma miktarı,
  • İşletmenizin enerji tüketim miktarı, elektrik abonelik sözleşme gücü,
  • Çatı tipi ve çatının büyüklüğünün panel kurulumuna elverişliliği.

Güneş Enerji Sistemlerinin Şirketinize Sağlayacağı 5 Fayda Nedir?

Zam derdi olmadan düşük maliyetle uzun yıllar tasarruf edersiniz.

Güneş enerjisi sistemleri ile doğayı koruyabilirsiniz.

Kendi elektriğinizi üretirsiniz, paranız cebinizde kalır.

Tükenmez ve yenilenebilir bir enerji kaynağına sahip olursunuz.

Ev/iş yerinizin değerini artırırsınız.

Ücretsiz Teklif İsteyin!
0232 251 42 72 Hemen Arayın
veya formu doldurun

Ücretsiz keşif için sizi ziyaret edelim, evinize ve iş yerinize en uygun alarm sistemleri çözümünü sunalım.

Güvendesiniz, bilgileriniz asla paylaşılmaz.

Güçlü Çözüm
Ortaklarımız
Tüm Referanslar
Bullring
Cofem
Davantis
Dunlop
Sec-on
Teknim
Videofied
Vivotek
Cambox
Faast
Utepo
Paradox
Crow